Life Seasons // Сезоните на живота

7 На 17 ноември 2016 г. акварелна галерия „Абсент” представи творбите на младата художничка Марина Шидерова. Изложбата носи заглавието „Сезоните на живота”.
Марина е интересна с това, че успява да съчетае в себе си две напълно несъвместими страни. Едната е на модерния и успял IT специалист, а другата на чувствителния художник пленен от традицията и отминалите ценности. До тази симбиоза се е стигнало постепенно. Започва в ранните ѝ детски години, когато се увлича по изобразителното изкуството и тръгва на уроци при Никола Анелаков. В последствие този интерес се прехвърля към текстила и модния дизайн, а след това и към изучаването на промишлен дизайн в Техническия университет. Следват специализации в  Германия и Китай. Междувременно участва в множество изложби.
Пътуванията ѝ в чужбина и допира до чуждите култури и традиции я формират като човек, който е напълно наясно, че не може да живее без българските традиции, ценности и култура, без сплотеността и топлината на българското семейство. Това става основен мотив в творчеството ѝ. Тя е умел разказвач със смела четка и различна експресивност. Картините ѝ много наподобяват старите илюстровани детски книжки.
„Сезоните на живота” е изложбата, разказваща приказки за хората от „старо” време, които са облечени в ръчно такани сукмани и гайтани. За хората на традицията, чиито кръговрат на живота се движи успоредно с жизнения цикъл на природата. Тези, които са отдадени от сърце и душа на другите, които са гостоприемни и обичат всеотдайно.
С тази изложба има за цел да покаже красотата на земята ни и хората поддържащи българщината. Да се обърне внимание на обикновените радости в живота като уюта на дома, топлината на бабината прегръдка, аромата на току-що набраните плодове от градината. Да се припомни безкрайната хармония и спокойствие, които предлагат планините ни. Изложбата ще ви разходи през летните поляни отрупани с цветя, пъстрата есен с аромат на обрани плодове, та чак до студената, но уютна зима с дъх на билков чай и старо вино.
Мястото е галерия „Абсент” на ул. „Цар Самуил” 37. Заповядайте!

seasins-of-life

3

5

6

 

4

1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s