UN ALGERIEN EN BULGARIE

On May 11th 2017 Abscinthe Gallery – Sofia, will showcase the art of Algerian artist Ilyes Belkaid. Since 2010 the artist woks mainly in watercolor technique.  His art is part of many private collections in Algeria, England, Holland, Begium and France. The works in the exhibit present landscapes from his homeland as well from his current country of residence – Bulgaria.  Elyes is a master of creating the urban atmosphere. For him the city is not just a beautiful place with specific architecture but magic, pulse, rhythm and silhouettes.

un algerien

На 11.05.2017  в акварелна галерия „Абсент“ се открива изложбата „UN ALGERIEN EN BULGARIE”- Илиес Белкайд, един алжирец, живеещ и творящ в България.
Илиес е роден на 16.09.1981 г. в Ел Уеди, Алжир. От ранно детство е вдъхновен от калиграфията и картините на своя баща. Това определя и по-нататъшното му развитие. Любовта към изобразителното изкуство става водеща в живота му. От 2010 г. работи и се развива в областта на акварелната техника. През годините той се изявява на различни форуми на местно ниво. През 2016 г. участва в Международно триенале “Духът на акварела” в България, гр. Варна. Същата година участва в международни изложби “Фабриано” и “Урбино” в Италия. Негови картини се намират в частни колекции в Алжир, Англия, Холандия, Белгия, Франция и България.
Картините, които ще бъдат показани на самата изложба показват неговият поглед към родината му и към страната в която живее, като основния акцент ще падне върху България.

un algerien 5

Илиес е прекрасен майстор в пресъздаването на атмсферата, пулса на града, сърцето на тълпата. Той е от художниците, които омагьосват светлината. Играят си с нея и я превръщат в инструмент на внушение. Внушение, което допълва по незаменим начин атмосферата в картините му. Тя създава контрасти, разказва истории, прави Изтока и Запада различни, но безумно притегателни, неустоимо мистични. За него града не е просто място с типична за района архитектура и хора живеещи в него. За него той е живот, магия, пулс и ритъм. Хората не са лица и дрехи. Те са динамични форми и силуети, неразривно свързани със сърцето на мястото, в което живеят. Те са неговата душа.
Той обръща внимание на незабележими обекти от нашето ежедневие, пример за това са трамваите, присъстващи на много от картините показващи София. Така сме привикнали да ги виждаме около себе си, че съвсем сме забравили как определят до голяма степен облика на града ни със своя ретро вид, с романтиката, която създават и на която сме свикнали да не обръщаме никакво внимание.
Контрапункт на нашата действителност са прекрасните пейзажи от родината му. Те не носят товара и шума на града. В тях се усеща спокойствие, почит към природата и изместването на човека на заден план.
Сблъсъкът на двете реалности създава усещане за пътуване във времето, за преминаване от консуматорско-егоистичното ежедневие към духовно-хармоничното безвремие. Съчетайте мистиката на Алжир с лудоста на България, магията на светлината с пулса на града и ще получите наистина забележително изживяване.
“UN ALGERIEN EN BULGARIE” ще бъде открита на 11.05.2017 г. в акварелна галерия „Абсент“, ул. „Цар Самуил“ в 18.30 часа. Вход – свободен. Изложбата ще продължи до 27.05.2017 г.

Ilyes Belkaid 4

ilyes

un algerien 8

Ilyes Belkaid

text: Absinthe Gallegy

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s